Skip to content

MNM lanceert tak voor zakelijke taxaties

Zakelijk vastgoed taxeren is een specialisme. Bovendien is het belangrijk om bij zo’n taxatie de objectiviteit en onafhankelijkheid te borgen. Daarom heeft Midden Nederland Bedrijfsmakelaars sinds kort een zelfstandige taxatiedivisie: MNM Taxaties.

Aandachtspunten bij taxaties

De taxateurs van Midden Nederland Makelaars zijn NRVT– en TMI-gecertificeerd en RICS-geaccrediteerd. Bij de taxatie van een bedrijfspand wordt naar tal van facetten gekeken. Denk bijvoorbeeld aan de grootte en inhoud van het pand, de waarde van de grond, de ligging en de locatie, de bouwkundige staat, de bodemsituatie, de alternatieve aanwendbaarheid van een locatie en transacties van vergelijkbare bedrijfspanden in de omgeving. Tegenwoordig is ook duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt bij de taxaties.

Duurzaamheid en taxaties

De wet- en regelgeving op dit gebied wordt steeds verder aangescherpt. Zo moeten veel kantoren vanaf 2023 verplicht energielabel C hebben. De verwachting is dat in 2030 die grens opschuift naar energielabel A. Zulke ontwikkelingen beïnvloeden de waarde van bedrijfspanden. Een pand waarin je veel moet investeren om te voldoen aan toekomstige milieueisen, heeft bijvoorbeeld een lagere beleggingswaarde. En als je pand hoge verbruikskosten heeft voor gas en elektra, drukt dat de huurwaarde.

Objectiviteit

Met de splitsing tussen makelaars- en taxatieactiviteiten loopt Midden Nederland Makelaars zelf ook vooruit op ontwikkelingen. Het is nu nog mogelijk om zowel makelaar als taxateur te zijn, al mag je uit oogpunt van objectiviteit geen panden taxeren voor opdrachtgevers die je recent geholpen hebt bij bijvoorbeeld de aankoop of verkoop van datzelfde pand. De verwachting is dat er op termijn een scheiding komt tussen het vak van taxateur en makelaar. Daar sorteren we op voor.