Skip to content

Tips voor een hypotheek na uw pensioen

We worden steeds ouder, maar we voelen ons tegelijkertijd steeds jonger. Wie tegenwoordig de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zit allang niet meer achter de geraniums. We zijn ondernemend en zitten vol plannen. Verhuisplannen bijvoorbeeld. Als gepensioneerde is een hypotheek bemachtigen echter niet altijd eenvoudig, omdat u minder inkomen hebt dan toen u nog werkte. Met deze drie opties kunt u gewoon nog een hypotheek krijgen als u gepensioneerd bent.

Gebruik de overwaarde

Gebruik de overwaarde van uw woning. De kans is heel groot dat de waarde van uw woning in de afgelopen jaren flink is gestegen. De prijs die u er destijds voor hebt betaald, ligt wellicht veel lager dan de waarde die u er nu voor kunt krijgen zodra u de woning verkoopt. Daarnaast hebt u misschien al wel wat afgelost op uw woning? Deze overwaarde kunt u vervolgens onder bepaalde voorwaarden opnemen en inzetten.

Seniorenlening

Speciaal voor senioren die binnen 10 jaar met pensioen gaan óf al met pensioen zijn bestaat de ‘Senioren verhuisregeling’. Hierbij geldt dat er gekeken wordt naar de werkelijke maandlasten. Stel dat u een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan kijkt de hypotheekverstrekker naar wat u werkelijk aan rente kwijt bent per maand en naar de relatief kleine aflossing over het niet-aflossingsvrije deel. Bij een deels aflossingsvrije hypotheek kunt u dus meer hypotheek krijgen. Vaak is de voorwaarde dat de hypotheekrente minstens voor twintig jaar vaststaat en de hypotheek gelijk of lager is dan de oude hypotheek.

Blijvers- of verzilverlening

Als laatste bieden sommige gemeenten en provincies ook mogelijkheden voor senioren in de vorm van een blijvers- of verzilverlening. Met een blijverslening krijgt u de mogelijkheid langer zelfstandig te blijven wonen. De verzilverlening geeft u de mogelijkheid de overwaarde op te nemen om uw pensioeninkomen aan te vullen. Met deze leningen stijgen de maandlasten niet. De rente wordt namelijk bijgeschreven bij de hypotheekschuld en verrekend bij de verkoop van de woning.

Let er verder op dat hypotheekverstrekkers tien jaar voor de daadwerkelijke pensioengerechtigde leeftijd al rekening houden met de nieuwe financiële situatie op het moment dat deze leeftijd daadwerkelijk wordt bereikt. Vanaf 57 jaar worden de regels voor het verstrekken van een hypotheek al aangescherpt en gelden bovenstaande tips dus ook voor u.

Maak een vrijblijvende afspraak om alle mogelijkheden te bespreken

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.