Skip to content

1 op 5 Barneveldse huizen heeft zonnepanelen

Zonne-energie wint snel aan terrein in de gemeente Barneveld. Bij 22 procent van de huizen in onze gemeente  liggen er al zonnepanelen op het dak. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal huizen met zonnepanelen stijgt bovendien snel. In 2021 werden er bij ruim 800 Barneveldse huishoudens zonnepanelen op het dak gelegd. Een toename van 19% ten opzichte van het jaar ervoor. Het totaal aantal woningen met zonnepanelen kwam daarmee op 5.235. 

Bovengemiddeld
Barneveld loopt daarmee iets voor in landelijk opzicht. In heel Nederland ligt nu op 20% van de woningen zonnepanelen. In de regio behoort de gemeente Barneveld tot de middenmoters. Zo zijn er in Nijkerk (26 procent), Amersfoort (24 procent) en Scherpenzeel (23 procent) relatief meer huizen met zonnepanelen. Renswoude (20procent) en Ede (20 procent) doen het juist minder goed.

 

Gestegen vraag
De kans is groot dat zonnepanelen het Barneveldse straatbeeld in de komende jaren nog meer gaan domineren. Door de sterk stijgende energieprijzen denken veel woningbezitters na over de aanschaf en neemt de terugverdientijd van zonnepanelen verder af. Wie zonnepanelen wil moet vaak wel geduld hebben. Er is namelijk een tekort aan omvormers. Ook de krapte op de arbeidsmarkt helpt niet mee. Deskundigen waarschuwen al langere tijd dat een tekort aan vakmensen een gevaar vormt voor de energietransitie.

 

Waarde woning
De aanschaf van zonnepanelen is niet alleen goed voor uw maandlasten. Het helpt ook als u uw woning wilt verkopen. Vorig jaar bleek uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM dat potentiële kopers met name isolatie en zonnepanelen belangrijk vinden bij de aanschaf van een nieuwe woning. En eerder constateerde TIAS al dat de investering in zonnepanelen bijdraagt aan een hogere woningwaarde.