Skip to content

Appartement kopen: waar moet ik op letten?

U wilt een woning kopen en u hebt uw oog laten vallen op een appartement. Bij het kopen van een appartement komen andere zaken kijken dan bij het kopen van een huis. De makelaar van Midden Nederland Makelaars weet waarmee u allemaal te maken krijgt bij het kopen van een appartement.

Appartement en splitsingsakte

Net als bij het kopen van een huis hebt u te maken met buren. Bij een appartement hebt u echter niet alleen te maken met buren links en rechts van u, maar ook met buren boven en onder u. En deze buren maken van een aantal van dezelfde faciliteiten gebruik als u. Denk aan het portaal, de gezamenlijke opgang, de hal, de trappen, de lift. Bij het kopen van een appartement wordt daarom onderscheid gemaakt tussen privé- en gemeenschappelijke gedeelten. Dit wordt allemaal vastgelegd in de splitsingsakte. Het is belangrijk dat u deze goed doorleest en begrijpt waarvoor u tekent.

Vereniging van Eigenaren bij een appartement

Zodra u tekent voor een appartement, bent u automatisch lid van de Vereniging voor Eigenaren (VvE). Dit is verplicht. De VvE bestaat uit de eigenaren van de appartementen en komen eens in de zoveel tijd bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten worden uiteenlopende zaken besproken die allemaal betrekking hebben op zaken die zich in en rondom het appartement afspelen. Van een kapotte verwarming tot geluidsoverlast. Tip: probeer eens aan te sluiten bij één van die vergaderingen voordat u het appartement koopt. Dan weet u voor het kopen van het appartement al een beetje wat er speelt.

Gezamenlijke spaarpot eigenaren appartement

Koopt u een appartement, dan bent u als bewoners gezamenlijk verantwoordelijk voor het kleine (en soms grote) onderhoud van het appartementencomplex. In veel gevallen bestaat er een spaarpot waaraan iedere bewoner een financiële bijdrage levert. Dat wordt dan ook van u verwacht. Het is ook uw appartement, dus ook u bent verantwoordelijk voor de staat ervan. Soms wordt hier ook de schoonmaak van de gezamenlijk ruimtes van betaald.

Huishoudelijk reglement Vve appartement

Als u een appartement wilt kopen, is het goed om te weten dat bij veel appartementen ook een huishoudelijk reglement geldt. In dit reglement staat bijvoorbeeld dat u geen (geluids)overlast mag veroorzaken, dat u geen vuilniszakken op uw balkon mag laten slingeren en dat er geen schotels aan de gevel van het appartement mogen worden gemonteerd. Het is goed om vooraf te weten wat de huisregels zijn. Het niet naleven van deze regels kan namelijk als gevolg hebben dat u de toegang tot uw eigen appartement wordt ontzegd.

Bij het kopen van een appartement komt dus net even iets meer kijken dan bij het kopen van een huis. U hebt namelijk met meerdere mensen te maken, met wie u feitelijk onder hetzelfde dak woont. Laat u daarom altijd goed informeren en probeer voor uzelf zoveel mogelijk punten op een rijtje te krijgen. De makelaar van MNM helpt u hier graag bij.

Wat zijn servicekosten en waar betaal ik die voor?

Servicekosten zijn de kosten die u betaalt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke zaken van een appartementencomplex. Wat er precies in de servicekosten is opgenomen verschilt per VvE. U betaalt mee aan de gemeenschappelijke uitgaven voor het complex en spaart voor het toekomstige onderhoud.

Bijvoorbeeld de schoonmaakkosten van het trappenhuis; onderhoud en reparaties aan de lift; de verlichting en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes. Verder betaalt u door middel van de servicekosten mee aan collectieve verzekeringen, waaronder de opstalverzekering voor het complex. Wanneer het bestuur van de VvE is uitbesteed aan een VvE-beheerder betaalt u hier eveneens kosten voor. Soms bestaat één appartementsrecht uit een woning, berging en parkeerplaats en soms zijn woning, berging en parkeerplaats drie appartementsrechten met verschillende servicekosten.

Wat zijn de voordelen van het wonen in een appartement?

icon-check-thin

Wanneer een appartement zich bevindt op de verdieping kunt u vanaf enige hoogte naar buiten kijken zonder inkijk in huis te hebben. Zelf heeft u wel een goed uitzicht. Daarnaast houdt ‘wonen op hoogte’ inbrekers buiten de deur!

icon-check-thin

U heeft geen omkijken naar het buitenonderhoud van het gebouw zoals schilderwerk, onderhoud, tuin e.d. Dit regelt de vereniging.

icon-check-thin

Sociaal contact is erg belangrijk bij het ouder worden. U woont met meerdere bewoners op een locatie waardoor onder andere saamhorigheid en gezelligheid een groot voordeel kunnen zijn!

icon-check-thin

Duidelijk inzicht in de financiën door het meerjaren onderhoudsplan, waardoor u niet voor financiële verrassingen komt te staan.

icon-check-thin

Door een eigen voordeur én een centrale voordeur is er extra veiligheid voor de bewoners. De bewoner geeft dus tweemaal toegang voordat iemand binnen is.

Advies en begeleiding

Midden Nederland Makelaars heeft ruime ervaring met zowel de aankoop als de verkoop van appartementen in de hele regio Barneveld, Voorthuizen, Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk.  Overweegt u een appartement te kopen? Schakel de makelaar van Midden Nederland Makelaars in als aankoopmakelaar. Wij begeleiden u in het gehele aankoopproces en zorgen dat u niets over het hoofd ziet bij de aankoop van uw appartement. Wilt u uw appartement verkopen? Ook dan kunt u bij Midden Nederland Makelaars terecht. De verkoop van uw appartement is bij ons in goede handen!