Skip to content

Concrete tips bij het verbouwen van uw huis

Gezinsuitbreiding, waardevermeerdering van uw huis verhogen van het woongenot. Er zijn veel redenen om uw woning te verbouwen. Hoe financiert u de verbouwing en hoe zorgt u ervoor dat de aannemerskosten binnen de perken blijven? Midden Nederland Makelaars zet nuttige tips voor u op een rij.

Meerwaarde huis verhogen door verbouwing

Door het uitbouwen van de dagelijkse leefruimte verhoogt u niet alleen uw eigen woongenot, maar verhoogt u ook de waarde van uw huis. Een uitbouw van uw keuken of woonkamer is een goede manier om de waarde van uw huis te laten stijgen. Maar denk ook aan een dakkapel of zelfs een extra etage op het huis, waarmee u bijvoorbeeld een extra slaapkamer creΓ«ert. Als u verbouwt om de waarde van de woning te vergroten, denk er dan aan dat vooral grote verbouwingen hieraan bijdragen. Het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp hoeft niet direct bij te dragen aan waardevermeerdering van uw huis. Voor kopers is dit niet direct van doorslaggevend belang, extra ruimte is dit vaak wel.

Investering van het verbouwen van uw huis terugverdienen

Grote verbouwingen gaan gepaard met een behoorlijke investering. U kunt daarvoor – als u over deze mogelijkheid beschikt – gebruikmaken van uw eigen spaargeld. U bent verplicht belasting te betalen over uw spaargeld bij hogere spaarbedragen. Investeren in uw huis zou dan een financieel aantrekkelijke optie zijn. U hoeft dan Γ©n geen belasting te betalen Γ©n u profiteert direct van de investering bij het verkopen van uw huis. De verbouwing is immers al afbetaald, verhogen van de hypotheek was niet nodig, dus u hebt – met een beetje geluk – de investering in uw huis direct terugverdiend.

Bouwdepot bij verbouwing van uw huis

Hebt u niet de beschikking over eigen geld, dan is het afsluiten van een tweede hypotheek ook een mogelijkheid. Wanneer u een tweede hypotheek afsluit voor een verbouwing, maakt u gebruik van een bouwdepot. U bepaalt, eventueel samen met uw hypotheekadviseur, hoeveel geld u nodig denkt te hebben voor de verbouwing. De hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken in Barneveld, Voorthuizen, Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk berekent graag welke hypotheek het meest gunstig is voor u. Dit geld wordt door de geldverstrekker op een aparte rekening gestort. Dit is uw bouwdepot. Alle investeringen die vervolgens nodig zijn voor het verbouwen van uw huis, betaalt u van deze rekening. Uiteraard betaalt u over het geleende bedrag wel rente, maar deze rente is relatief laag. Daarnaast ontvangt u weer rente over het resterende bedrag en is de rente van het bouwdepot vaak fiscaal aftrekbaar.

Kijk en vergelijk bij het verbouwen van uw huis

Voordat de eerste hamer in de muur wordt geslagen, is het nuttig u eerst goed te verdiepen in uw eigen project om op die manier de kosten te drukken. Wat ga ik precies doen en wie laat ik dat doen? Wat kan ik eventueel zelf? Ga niet direct in zee met de eerste de beste aannemer. Vergelijk minstens drie offertes. Let niet alleen op prijs, maar ook op inhoud van de offerte. Welke materialen worden bijvoorbeeld gebruikt. De goedkoopste hoeft niet altijd de beste te zijn. Maak duidelijk wat u wilt en zorg dat al uw wensen in de offerte zijn opgenomen. Let op de btw-tarieven in de offerte. Niet iedere aannemer vermeldt deze. Kies bij voorkeur voor een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk. Mocht u, om wat voor reden dan ook, onvrede hebben, dan zijn deze aannemers aangesloten bij een geschillencommissie waarvan u gebruik kunt maken.

Meerwerk bij de verbouwing

Op het moment dat u een aannemer hebt gekozen, gaat u samen om de tafel om een planning te maken. Maak duidelijk wat het start- en eindmoment van de verbouwing zijn en wat wanneer wordt opgeleverd. Denk erom dat meerwerk, dat niet op de offerte staat, wel gewoon in rekening wordt gebracht. Vraag bij iedere afwijking van het plan naar de kosten. Zo voorkomt u – op het moment dat de factuur op de mat ligt – verrassingen. Keur de opdracht pas goed op het moment dat u tevreden bent. Loop daarom alles bij oplevering goed na.

Heldere communicatie tijdens de verbouwing

Maak daarnaast altijd heldere afspraken met de aannemer. Wat doet u zelf en wat doet de aannemer. Als u zelf gaat slopen, maak dan duidelijk wat u precies gaat slopen, zodat dit ook voor de aannemer helder is en hij de kosten zo goed mogelijk kan inschatten. Zorg te allen tijde dat u elkaar begrijpt. Snapt u het vaktaal van de aannemer niet, vraag dan of hij één en ander wil uittekenen. Ieder extra uur dat de aannemer werk heeft omdat u elkaar niet hebt begrepen, zijn extra kosten op de eindfactuur. En dat wilt u nu juist voorkomen. Het is wel altijd slim een buffer van 10% aan te houden. Onvoorziene kosten zijn er altijd en die hebt u dan in ieder geval gedekt.

Subsidieregelingen

Laatste tip om de kosten te drukken zijn de mogelijke subsidieregelingen die u kunt treffen. Bijvoorbeeld voor de financiering van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Maar ook het verwijderen van asbest of het plaatsen van isolatie kunnen mogelijkerwijs vallen onder bepaalde subsidieregelingen. Het loont om u daarin te verdiepen.