Skip to content

Portrait of a happy woman and a man, holding keys from the new first house, a young family of two celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage, and relocation concept

Dit verandert er op de woningmarkt in 2023

Gaat u in het nieuwe jaar een huis kopen? Dan verandert er het nodige voor u. Van de overdrachtsbelasting tot een eventueel steuntje in de rug dat u krijgt van familie; we zetten het voor u op een rij.
Goed nieuws voor jonge starters. Als u tussen de 18 en 35 jaar bent kunt u een duurder huis kopen, zónder dat u overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Tot nu toe gold de vrijstelling voor woningen tot 400.000 euro, vanaf 1 januari is dat 440.000 euro.

Hogere NHG-grens

Ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog. Die lag op 355.000 euro en gaat naar 405.000 euro. Als u energiebesparende maatregelen neemt komen zelfs woningen met een koopsom tot 429.300 euro in aanmerking voor NHG. Moet u ooit buiten uw schuld om uw huis verkopen en levert de woning dan minder op dan de hypotheek? Dan wordt de restschuld kwijtgescholden als u een hypotheek met NHG hebt. Bovendien profiteert u met NHG van een lagere hypotheekrente.

 

Einde aan ‘gratis’ geld van ouders

Tot zover het goede nieuws voor kopers. Er is ook een maatregel waardoor het voor u misschien lastiger wordt om een huis te kopen. De schenkingsvrijstelling voor eigen woningen gaat namelijk omlaag. Dit is het bedrag dat uw ouders u belastingvrij mogen schenken voor de aankoop van een huis. Dat bedrag gaat van 106.671 euro naar 28.947 euro. Vanaf 2024 is het zelfs helemaal gedaan met de vrijstelling. De vrijstelling wordt afgeschaft omdat deze de ongelijkheid op de woningmarkt vergroot.

 

Tweede huis en vakantiewoning duurder

Tot slot nog een verandering voor beleggers. Vanaf volgend jaar betaalt u 10,4 procent overdrachtsbelasting voor woningen waar u niet zelf in gaat wonen. Een huis kopen om te verhuren wordt dus duurder. Dat moet de kansen van starters en doorstromers op de woningmarkt verder vergroten.

Let op: het hogere belastingtarief geldt ook voor een vakantiewoning of tweede woning die u zelf gaat gebruiken.