Skip to content

Bespaartip 1: duurzaam wonen met zonnepanelen

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Voordat overgegaan wordt tot de aanschaf van zonnepanelen is het wellicht goed antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Duurzaam wonen door aanschaf zonnepanelen

Als bewoners van de wereld zijn we ons er met z’n allen steeds meer van bewust dat het belangrijk is om duurzaam met de wereld om te gaan. Innovatieve oplossingen helpen ons hierbij. Slimme energiemeters, spaarlampen en groene stroom zijn slechts enkele voorbeelden van innovaties die ons huis een beetje ‘groener’ kunnen maken. Ook zonnepanelen zijn een goede manier om uw huis duurzaam(er) te maken.

Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht loopt er tussen de twee lagen silicium een elektrische stroom. Zonnepanelen zetten de energie van de zon (daglicht) om in energie. In een zonnepaneel worden een aantal zonnecellen geschakeld en bij elkaar geplaatst tussen een glasplaat en een kunststof plaat, die vaak blauw of zwart van kleur zijn.

Berekend over de levensduur van zonnepanelen is de prijs per kilowattuur goedkoper dan de prijs die u per kilowattuur betaalt aan de energieleverancier. Op termijn bent u dus goedkoper uit. Momenteel is de terugverdientijd ongeveer 5 tot 8 jaar, maar dit is afhankelijk van de kwaliteit van het zonnepaneel.

De Veluwe met plaatsen als Barneveld, Voorthuizen, Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk is natuurlijk niet een regio met vele zonuren per dag. Dus een terechte vraag. Zonnepanelen werken echter niet alleen wanneer de zon volop schijnt, maar wekken al energie op van het daglicht. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden zich. Een zonnepaneel werkt dus ook bij bewolkt weer. De opbrengst is wel het hoogst bij helder weer. Wekt u meer stroom op dan u gebruikt? Dan kan deze op worden geslagen in een accu of kan worden teruggeleverd aan de energiemaatschappij.

Dat is afhankelijk van hoeveel stroom u wilt opwekken en hoeveel ruimte (fysiek en financieel) u daarvoor beschikbaar hebt. Een zonnestroominstallatie is bovendien modulair op te bouwen. U kunt klein beginnen en later (stapsgewijs) uitbreiden.

De opbrengst van een zonnepaneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de installatie. Ook de hellingshoek van het dak en de ligging van het dak ten opzichte van de zon zijn bepalend. Als de hellingshoek tussen de 20 en 60 graden ligt en de collector op het zuiden is gericht, is de opbrengst optimaal. Andere hellingshoeken en oriëntaties leiden tot opbrengstverliezen. Daarnaast moet het dakvlak vrij zijn van schaduw (denk aan bomen, schoorstenen, dakkapellen, etc). Schaduwwerking beïnvloedt de opbrengst van het gehele systeem negatief.

Na het plaatsen van de zonnepanelen wordt er een elektriciteitskabel – vanuit de panelen – door het dakbeschot gevoerd naar de omvormer. Vervolgens gaat de elektriciteitskabel naar de meterkast. Wanneer er een opbrengstsubsidie is gegeven, wordt een brutoproductmeter geplaatst. Deze registreert hoeveel energie er is opgewekt. De teruglever-/elektrameter registreert alleen de energie die gevraagd is van het elektriciteitsnet.

Volledig ontzorgd bij de verduurzaming van uw woning

In de huidige markt wordt erg voorgesorteerd op verduurzaming. Wilt u uw woning sneller verkopen door het aanbieden van een energie bespaar advies aan de kandidaat-koper van uw woning? Door dit advies kan de koper eenvoudig offertes op maat opvragen bij onze partner installateurs.

Neem voor meer informatie contact op met één van onze makelaars.