Skip to content

‘Een fijn dorp om te wonen’

Echtpaar verhuist binnen de gemeentegrenzen van Stroe

Woonkrant Midden Nederland maakt  een toer langs de negen prachtige dorpen die de gemeente rijk is. Deze  keer is Stroe aan de beurt.

 

STROE –  Bijna drie decennia lang woonden Coba en Jan-Dirk van de Pol in De Raven, een boerderij die het predicaat ‘Cultureel Erfgoed’ draagt. Volgend jaar verhuizen ze naar hun nieuwbouwhuis.

De verhuizing vanuit de historische woonboerderij waar ze hun drie kinderen grootbrachten naar een levensbestendige nieuwbouwwoning is best een hele verandering. Daarom nemen Coba en Jan-Dirk van de Pol er rustig de tijd voor.

Het was voor geen van beiden een vraag of ze in Stroe wilden blijven wonen, vertelt Coby. “We zijn hier geboren en getogen, hier voelen we ons thuis. Stroe is een fijn dorp. Je hebt hier alles wat je nodig hebt, inclusief een voetbal- en tennisvereniging, wat je wellicht niet zou verwachten in zo’n relatief kleine plaats. De Majoor Mulder Kazerne zorgt bovendien voor een gevarieerde samenstelling van dorpelingen. Dat maakt het prettig wonen hier wat ons betreft. ”Wat ze gaan missen aan hun oude woning? “Het bakhuis, dat dienst deed als gastenverblijf. We hebben daar veel bijzondere mensen mogen ontvangen. Op die ontmoetingen kijken we met veel plezier en dankbaarheid terug. En verder is het natuurlijk een prachtige, historische plek in zijn geheel. De Raven was al bekend in de vroege zeventiende eeuw en deed dienst als herberg en bierbrouwerij. We hebben het verzorgd achtergelaten: in de jaren dat we er woonden zijn de boerderij en de bijgebouwen stapsgewijs gerestaureerd.”

Voor de deur staat nu een nieuwe woonfase, waarin het noodzakelijke maar tijdrovende onderhoud dat een woonboerderij als deze onvermijdelijk met zich meebrengt kan worden overgelaten aan de nieuwe bewoners.

Die nieuwe bewoners werden gevonden via agrarisch vastgoedspecialist Jaap Ridderhof van Midden Nederland Makelaars, die in december 2021 tijdens een kijkdag een aantal belangstellenden rondleidde over de ruime kavel van meer dan een halve hectare.

“De dag voor kerst stond ons huis op Funda, op oudejaarsdag was de koop al rond. Dat ging sneller dan we hadden durven dromen. Ze hebben inmiddels de sleutel en we hopen dat de nieuwe bewoners er net zo fijn gaan wonen als wij hebben gedaan.”