Skip to content

Een redelijk nieuw huis kopen heeft voordelen

Het kopen van een nieuw huis heeft voordelen en nadelen. Door de stijgende energiekosten is de energiezuinigheid van nieuwe huizen een veel groter voordeel geworden. Neem bij het beslissen ook de nadelen mee van het kopen van een nieuw huis. Overweeg zeker ook een jonge woning. Een nog te bouwen woning kunt u volledig afstemmen op uw wensen. Dat is een groot voordeel, maar deze flexibiliteit heeft wel een hoge prijs. Voor het plaatsen van een extra stopcontact in een nieuw huis, moet u al flink betalen. Het gaat mogelijk wel om tienduizenden euro’s extra als u het huis met bijvoorbeeld één meter wilt verbreden. Om een goede keuze te kunnen maken, nemen wij u mee in de voordelen en de nadelen van nieuw kopen.

Wat zijn de voordelen van een nieuw huis?

Nieuwe huizen zijn duurzaam gebouwd en worden niet meer aangesloten op het gas. Ook moet het huis voldoen aan voorschriften gericht op duurzaamheid. Andere voordelen zijn:

 • Alles is nieuw waardoor de onderhoudskosten de eerste jaren laag blijven;
 • U koopt vrij op naam, waardoor u geen overdrachtsbelasting betaalt;
 • Het huis is perfect geïsoleerd;
 • Doordat er moet worden voldaan aan het Bouwbesluit, kunt u rekenen op kwalitatieve bouw.

Wat zijn de nadelen van een nieuw huis?

Het nieuw laten bouwen van een huis is erg kostbaar. Door de kwalitatief goede bouw en het duurzaam bouwen, kunt u rekenen op hoge kosten. Zeker in deze tijd met stijgende kosten voor vakmensen en materialen. Andere nadelen zijn:

 • Er zit veel tijd tussen het kopen en er daadwerkelijk gaan wonen;
 • Hoge kosten van afwijkende wensen bij de bouw;
 • Beperkter aanbod;
 • Na de oplevering moet u de tuin nog aanleggen;
 • Geen onderhandelingsruimte bij het kopen;
 • Kopen op basis van een tekening.

Door het kopen van een jonge woning hebt u veel van de voordelen wel en de nadelen niet

Een huis kopen van een aantal jaren oud geeft u nog steeds de duurzame voordelen, maar nadelen zoals hoge kosten van personeel, bouwkosten en een kale tuin hebt u niet met een jonge woning. Helaas zijn de prijzen van dergelijke huizen ook hoog, maar door de dalende huizenprijzen komt er weer meer ruimte om te onderhandelen over de prijs.

Een redelijk nieuw huis is vaak instapklaar

Jonge huizen zijn vaak goed afgewerkt en qua duurzaamheid bent u ook gelijk klaar voor de toekomst. Uiteraard moet u het huis nog wel zo goed mogelijk afstemmen op uw wensen, maar u hoeft geen verbouwingen uit te voeren om het huis geschikt te maken voor het wonen. Het blijft vaak beperkt tot het schilderen van de binnenkant in de juiste kleuren. De huizen hebben waarschijnlijk het energielabel A+++. Als de energieprijzen ook in de toekomst hoog blijven, zullen dergelijke huizen ook waardevaster zijn dan huizen met slechtere energielabels.

Bent u op zoek naar een jonge woning? Onze makelaars kunnen u helpen bij uw zoektocht.

Neem vrijblijvend contact op met onze aankoopmakelaar

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze makelaars
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.