Skip to content

Hoe hard dalen de huizenprijzen?

In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen gestegen. Er waren zelfs uitschieters met een gemiddelde stijging van meer dan 10% in één jaar. Als de prijzen zo hard stijgen, is het wachten op een daling. De eerste daling is al een feit. In het derde kwartaal zijn de huizenprijzen met 5,8% gezakt. Hoe hard gaan de prijzen nog zakken?

Er zijn verschillende instanties die periodiek cijfers publiceren over de gemiddelde huizenprijzen. Bijvoorbeeld de cijfers van het CBS en van de NVM. Ze gaan uit van verschillende statistieken en komen tot verschillende conclusies en dat is te verklaren. Volgens de NVM zijn de huizenprijzen met 5,8% gedaald in het derde kwartaal van 2022 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022. Het CBS publiceerde eind oktober 2022 dat de prijsstijgingen afzwakken. Het verschil komt doordat het CBS een vergelijking maakt met het derde kwartaal van 2021. Door deze manier van beredeneren lijken de woningprijzen nog steeds te stijgen.

Hoe gaan de prijzen zich ontwikkelen in 2023?

De economen van ABN Amro verwachten een daling van 2,5% in 2023. De economen van de Rabobank verwachten een daling van 3,1%. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op ontwikkelingen in de economie. In de praktijk blijkt dat de voorspellingen van de economen ook wel eens anders kunnen uitpakken. Bij een verdere sterke stijging van de hypotheekrente kunnen de huizenprijzen juist veel harder zakken. Dat zou ook kunnen bij een verdere verslechtering van de economie. Niemand kan de ontwikkeling van de prijzen goed voorspellen. Er zijn teveel afhankelijkheden.

Er blijft een tekort aan woningen

Volgens onderzoeksbureau Atlas Research was er in juni 2022 een tekort aan woningen van 390.000. Sindsdien is er weer bijgebouwd, maar hieruit blijkt wel dat er een groot tekort is aan woonruimte. De krapte zal ervoor zorgen dat de vraag naar woningen groot blijft. Dat wil nog niet zeggen dat de huizenprijzen blijven stijgen, maar hier blijkt wel uit dat het kopen van een huis een verstandige keuze is. Alleen al omdat het alternatief het huren van een huis is en ook aan huurwoningen is een schreeuwend tekort.

Hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen is niet te voorspellen, maar investeren in een woning blijft ook op lange termijn een verstandige beslissing.