Skip to content

Hoe kunt u het energielabel van uw huis verbeteren?

Door het verbeteren van het energielabel van uw huis, kunt u besparen op de maandelijkse energielasten. Hoe pakt u het aan en waar begint u? Wat de slimste manier is, leggen wij u graag uit.

De meest energiezuinige huizen hebben energielabel A+++ en de slechtst geΓ―soleerde huizen hebben label G. Bij de verkoop van uw huis moet u het energielabel overhandigen aan de kopers. Het label zegt namelijk veel over de energiezuinigheid. Bij een nog verdere stijging van de energielasten zal het energielabel een steeds groter effect hebben op de verkoopprijs. Reden genoeg dus om het energielabel te verbeteren. Direct kiezen voor zonnepanelen en een warmtepomp lijkt misschien logisch, maar begin vooral met het isoleren.

Het isoleren van uw huis

Zorg er eerst voor dat uw huis geΓ―soleerd is voordat u kiest voor duurzame energiebronnen. Zolang u de warmte eenvoudig verliest, heeft het plaatsen van bijvoorbeeld een zuinige cv-ketel met een warmtepomp nog niet zoveel effect. Het gaat om de volgende effectieve isolatiemaatregelen:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie

Aanvullend heeft het plaatsen van HR++ glas ook een groot effect. In hoeverre kunt u zelf gaan isoleren of moet u daar specialisten voor inschakelen? En wat houden de isolatievormen eigenlijk in?

Dakisolatie

Door een slecht geΓ―soleerd dak verliest u veel warmte uit het huis. Het dak is een van de grootste verspillers van energie. Dat komt doordat warme lucht opstijgt en de kans krijgt om het huis te verlaten. Een slechte isolatie zorgt er daarnaast voor dat u tijdens zeer warme dagen de warmte niet goed buiten kunt houden.

U kunt een professional inhuren voor het isoleren van uw dak, maar met enige handigheid kunt u het ook zelf. Niet alle daken zijn eenvoudig te isoleren. Doe het in ieder geval wel op de juiste manier en schakel hulp in als u er toch niet zeker over bent. Een schuin dak kunt u van binnenuit of aan de buitenkant isoleren. Als u kiest voor van binnenuit, dan kunt u het eventueel zelf doen.

Vloerisolatie

In huis koelt het ook af door optrekkende kou van onder de woning. Met vloerisolatie kunt u de kou beter tegenhouden. Hierdoor verlaagt u de stookkosten. Vooral in huizen met een hoge kruipruimte is het aanbrengen van vloerisolatie eenvoudig zelf te doen. In de kruipruimte bevestigt u isolerende delen aan de onderkant van de vloer. Gebruik bijvoorbeeld isolerende platen of thermokussens.

Een andere manier om de vloer te isoleren is met korrels die onder de vloer worden gespoten. Deze bedekken de bodem en zorgen voor een vermindering van de optrekkende kou. Ze worden ook wel isolatieparels genoemd. Deze manier van isoleren is zeer geschikt voor huizen met lage kruipruimtes.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kunt u maar beter niet zelf aan beginnen. Toch is het geen ingewikkelde manier van isoleren. De spouw in de muur wordt gevuld met een isolerend materiaal. Er zijn verschillende materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om steenwol, EPS-parels of glaswol. Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie moet u vakmensen inschakelen.

Na het isoleren kiest u voor duurzame energiebronnen. Het isoleren van het huis is stap één naar een beter energielabel. Wat de gekozen isolatie voor effect heeft op het energielabel van uw woning, zal pas blijken na het uitvoeren van de werkzaamheden. Het energielabel is namelijk afhankelijk van het energieverbruik van uw huis.

Weten wat er voor u financieel mogelijk is?Β  Onze collega’s van Midden Nederland Hypotheken staan voor u klaar.Β 

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.