Skip to content

Hoge energieprijzen, dus verduurzamen!

Vijf vragen over een slimme én duurzame aanpak van je hypotheek

De energieprijzen zijn torenhoog. Een goede reden om uw woning te verduurzamen. Maar hoe gaat u dat financieren? We vroegen het aan hypotheekadviseur Hans van Dijk van Midden Nederland Makelaars.

Hans, ik wil mijn huis verduurzamen. Op welke manieren kan ik daarvoor (bij)lenen?

Om te bepalen wat u kunt lenen, wordt er in de basis altijd gekeken naar de waarde van de woning én naar uw inkomen. Goed nieuws: gaat u uw huis verduurzamen, dan heeft u meer ruimte! Zowel op basis van uw inkomen als ook op basis van de waarde van de woning! Dus het antwoord is: simpelweg uw hypotheek verhogen!

 

Hoe pak ik dat slim aan?

Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is, want dat is afhankelijk van meerdere factoren. Wat bent u van plan te gaan doen? Hoe groot wordt de investering? Daarna kunnen we kijken naar de invulling van de lening. Verstandig is om dan ook meteen te kijken of u naast uw investering in het verduurzamen van uw woning ook andere dingen mee wilt financieren. Een verbouwing bijvoorbeeld. Of het afkopen van uw rentecontract. Of dat u toch liever kiest voor een andere hypotheekvorm.

 

Laat ook eens uitrekenen wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een andere woning. Veel mensen zijn verrast wat ze kunnen lenen en wat dan de maandlast wordt. Zeker voor de wat oudere doorstromers. Dan is het misschien ook qua verduurzaming wel interessant om een nieuwbouwwoning te kopen. Steeds meer banken houden zich actief bezig met verduurzaming. Zo zijn er banken die het energiebespaarbudget van 9.000 euro standaard aanbieden in de offerte. Of ze geven rentekorting wanneer de woning een A-label heeft of wanneer de verduurzaming een label verbetering geeft.

 

Kan ik ook bijlenen als ik alleen de materialen koop en zelf de werkzaamheden ga uitvoeren?

Wanneer u binnen de standaardnormen de hypotheek verhoogt, dan kan dat. Maakt u gebruik van de ruimere regelgeving met betrekking tot verduurzaming van uw woning, dan ligt het genuanceerder. In grote lijnen geldt dat u de ‘eenvoudigere werkzaamheden’ zelf uit kunt voeren. Wordt het specialistisch, bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen, dan zal de geldverstrekker stellen dat dit door een erkend bedrijf uitgevoerd moet worden.

 

De hypotheekrente stijgt weer de laatste weken. Moet ik er nu snel bij zijn als ik wil verduurzamen?

Niet speciaal vanwege het verduurzamen. Maar de rente is inderdaad aan het stijgen op dit moment en het lijkt erop dat het op een iets hoger niveau blijft. Veel mensen laten nu nog beoordelen of het voordelig is de rente om te zetten naar de huidige rente.

 

Ik heb mijn huidige hypotheek niet bij Midden Nederland Hypotheken afgesloten. Kan ik dan nu wel bij jullie terecht om de lening te regelen waarmee ik mijn huis ga verduurzamen?

Ja dat kan zeker! Je kunt altijd een afspraak maken met één van onze adviseurs om dit te bespreken. Zo’n oriënterend gesprek is nog gratis ook.