Skip to content

Huis verkopen aan vrienden. Wel of niet doen?

U hebt uw huis te koop staan en al meerdere kijkers gehad, maar nog geen serieus bod ontvangen. Totdat er uit onverwachte hoek ineens interesse komt. Uw beste vriend en zijn vrouw hebben serieus interesse. Hoe verstandig is het om uw huis aan vrienden, familie of bekenden te verkopen?

Vriendenprijs

Op het eerste gezicht lijkt het ideaal om uw huis te verkopen aan vrienden. U kent elkaar goed en weet ook precies wat u aan elkaar hebt. De bezichtigingen zijn gezellig en er wordt van beide kanten open gesproken over de wensen aan de ene kant en de eventuele gebreken van de woning aan de andere kant. Toch fijn dat het allemaal zo eerlijk kan. U vertrouwt elkaar per slot van rekening. Maar dan moeten uw vrienden toch echt een keer een serieus bod doen en dat kan in dit soort situaties nog wel eens lastig zijn. De kopende partij wil het huis natuurlijk voor een goede prijs kopen en de verkopende partij wil het huis liefst niet voor een vriendenprijs verkopen. Hoe zorgt u nu dat de relatie en de vriendschap goed blijft in dit soort situaties?

Onafhankelijke taxateur om uw huis te verkopen

Om er zeker van te zijn dat beide partijen het verkopen van het huis met een goed gevoel afsluiten, kunt u een onafhankelijke taxateur inschakelen. De taxateur doet een reële schatting van de waarde van het huis, die vervolgens als richtlijn voor de prijs kan dienen. De partijen kunnen ook allebei een eigen taxateur inschakelen. Samen komen de taxateurs dan tot een goede richtprijs om het huis te verkopen. Op die manier kunt u nooit twijfelen aan de oprechtheid van de in de arm genomen taxateur door één van de partijen. Naar aanleiding van de door de taxateur genoemde waarde van het huis, kunt u vervolgens allebei besluiten met de deal door te gaan met een goed gevoel over de verkoop van het huis. Wil één van beide partijen toch onderhandelen? Schakel dan een aankoop- of verkoopmakelaar van Midden Nederland Makelaars in die de onderhandeling voor u doet om het huis te (ver)kopen.

Financiële situatie bekijken bij het kopen van een huis

Als vrienden is het makkelijk elkaar een dienst te bewijzen. Dat hebt u eerder gedaan en dat is altijd nog goedgekomen. Dus als uw vriend u vertelt dat de financiering bijna rond is, maar u nog even een paar weken geduld moet hebben, gaat u ervan uit dat het goedkomt. U stopt de activiteiten om andere kopers te vinden. Toch is het verstandig eerst objectief te kijken naar de financiële situatie van uw vriend, voordat u het huis van de markt haalt. Is hij echt in staat het huis te kopen? Het zou jammer zijn als u kostbare tijd verliest, als na weken blijkt dat de financiering toch niet rond komt. Het gaat hier wel om de verkoop van een huis en niet om het voorschieten van een rondje in de kroeg.

Verborgen gebreken in beeld bij het kopen van een huis

Samen door het huis lopen en lachen om het moment dat u gezamenlijk door de vliering zakte tijdens een feestje is één ding, maar melden van verborgen gebreken is wat anders. U wilt uw huis graag verkopen, maar u weet ook dat de kozijnen eigenlijk aan vervanging toe zijn. Ook de lekkage in de garage is niet direct te zien, maar met een fikse regenbui sijpelt er toch behoorlijk wat water naar binnen. Wees eerlijk over zaken die vroeg of laat aan het licht komen. U wilt elkaar ook na de verkoop blijven zien en nieuwe herinneringen maken in het huis dat dan van uw beste vriend is.

Uw huis verkopen aan familie, vrienden of bekenden hoeft helemaal geen probleem te zijn. Zolang u goede afspraken maakt en eerlijk bent over zowel de prijs als de staat van het huis, ligt er nog een lange vriendschap in het verschiet.