Skip to content

In een overspannen markt maken wij het verschil

Negen op de tien huizen in de gemeente Barneveld worden boven de vraagprijs verkocht. Maar niet iedere verkoper gaat voor het hoogste bod. Gunning door de eigenaar van de woning komt regelmatig voor, ziet Andries Mulderij van Midden Nederland Makelaars.“Natuurlijk moet de prijs die je neerlegt goed zijn. Maar als er meerdere biedingen dicht bij elkaar zitten, zien we regelmatig dat het verhaal van kopers de doorslag geeft. Veel verkopers vinden het fijn als hun huis naar iemand uit het dorp gaat.”
Spanning op de woningmarkt
De Barneveldse woningmarkt is al tijden zeer krap. Er staan op dit moment maar zo’n dertig huizen te koop, de gemiddelde verkoopprijs is inmiddels de vijfenhalve ton gepasseerd. De druk is met name groot in Barneveld, Voorthuizen en Kootwijkerbroek. Bij elk huis dat daar in de verkoop komt, staat de telefoon roodgloeiend. “In kernen als Terschuur, Zwartebroek, De Glind en Kootwijk ligt het aantal bezichtigingen per woning wat lager, maar ook daar zijn er doorgaans gemiddeld meer dan tien serieuze geïnteresseerden per woning.”Eind dit jaar weer doorstroom
Snelle oplossingen voor de krapte op de woningmarkt? “Die zijn er niet. Ik zie veel initiatieven in de markt, maar de vraag blijft groter dan het aanbod. Dat komt mede doordat de gemeente Barneveld in trek is bij mensen uit de Randstad door onze groene omgeving, centrale ligging en goede verbindingen. Ook de lage rente wakkert de vraag aan. In 2022 zal het daardoor een uitdaging blijven om een huis te bemachtigen, al is het wel goed nieuws dat eind dit jaar de eerste woningen in Bloemendal en De Burgt worden opgeleverd. Dan krijgen wij de nodige woningen van doorstromers in de verkoop.”Betere biedingen door bezichtigingen
Maakt het in deze tijd nog uit welke makelaar het bord in de tuin zet? “Absoluut”, zegt Mulderij. “Juist in deze overspannen markt maken wij het verschil met onze slagkracht en professionaliteit. We zorgen voor een professionele presentatie van de woningen en plannen altijd individuele bezichtigingen in, meestal zo’n 25 per huis. We hebben de capaciteit om al die mensen rustig rond te leiden. Een woning is en blijft een grote aankoop, dus dat vinden we belangrijk. We zien dat de biedingen hierdoor beter en serieuzer zijn. Kopers krabbelen bij ons niet achteraf terug omdat ze het gevoel hebben dat ze te snel besloten hebben. En ook als we meerdere huizen tegelijkertijd in de verkoop hebben, kunnen we iedere bezichtiging de volle aandacht geven.”

Verkoop via inschrijving
De meeste woningen worden tegenwoordig per inschrijving verkocht. Daarbij krijgt iedereen die het huis bezichtigt één kans om een bod in te dienen. Daarover valt niet meer te onderhandelen. De verkoper beslist uiteindelijk welk bod aanvaardt wordt. “Wij spelen daar als makelaar geen spelletjes in en handelen volgens de NVM-gedragscode. We dienen alleen het belang van de verkoper en gaan voor de best mogelijke opbrengst in prijs én voorwaarden.”

Midden Nederland Makelaars is als projectmakelaar betrokken bij grote nieuwbouwprojecten in de gemeente Barneveld. Deze nieuwbouwwoningen komen niet vaak meer op Funda, maar worden rechtstreeks gedeeld met lokale woningzoekers. Zo maken eigen inwoners meer kans op een woning. Wil je ook als eerste op de hoogte zijn van nieuw woningaanbod, zowel in de bestaande als in de nieuwbouw? Schrijf je dan in als woningzoeker via mnm.nl/zoekservice of loop eens binnen bij het kantoor van Midden Nederland Makelaars aan de Kampstraat in Barneveld of de Sportparkstraat in Voorthuizen.