Skip to content

Nieuw huis of bestaand huis kopen

Leg aan toevallige voorbijgangers de keuze ‘bestaande bouw of nieuwbouw’ voor en al snel blijkt dat het merendeel daar een mening over heeft. De één komt liever in een gespreid bedje, waar de ander de handen graag eerst zelf uit de mouwen steekt. Is deze keuze voor u niet zo vanzelfsprekend? Midden Nederland Makelaars zet de voor- en nadelen voor u op een rij.

Voordelen  en nadelen bestaande bouw of nieuwbouw

De keuze voor bestaande bouw versus nieuwbouw is onder andere een keuze die afhangt van smaak. Maar er zitten aan beide opties ook behoorlijk wat voor- en nadelen. Voordat u de knoop doorhakt, zet de makelaar van MNM deze graag voor u op een rij. Heeft u vragen of wilt u overleggen met de makelaar? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek in Barneveld, Voorthuizen, Nijkerk, Putten, Ermelo of Harderwijk.

Een huis kopen: voordelen bestaande bouw

Kiezen voor een bestaande woning kan in de eerste plaats te maken hebben met het kiezen voor sfeer. Een bestaande woning heeft al een verleden en ademt dat vaak uit. Daarnaast is de buurt waarin de woning staat verder ontwikkeld en heeft het al een hele geschiedenis. Dat is vaak ook wat deze buurt zo karakteristiek maakt. Daarnaast heeft het kopen van bestaande bouw ook een aantal praktische voordelen:

  • De vraagprijs is meestal onderhandelbaar.
  • U kunt vaak binnen een paar maanden de nieuwe woning al betrekken.
  • In overleg met de verkoper kunt u soms roerende zaken overnemen.

Een paar mooie voordelen die het kiezen voor bestaande bouw rechtvaardigen. Helaas kleven er aan de keuze voor bestaande bouw ook enkele nadelen.

Een huis kopen: nadelen bestaande bouw

Een bestaand huis heeft vaak meer onderhoud nodig dan nieuwbouw. Bent u geen doe-het-zelver en beschikt u niet over de financiële middelen om alles uit te besteden, neem dit nadeel dan mee in uw besluit. Oudere huizen zijn vaak ook minder goed geïsoleerd en beveiligd. Daarnaast betaalt u voor een bestaand huis ‘kosten koper’ van ongeveer 6% van de totale koopsom. Houd er dus rekening mee dat met het kiezen voor bestaande bouw de uiteindelijke kosten hoger kunnen uitvallen dan u vooraf hebt begroot.

Voordelen nieuwbouwhuis kopen

Het grootste voordeel van nieuwbouw is dat alles, uiteraard, nieuw is. Geen verborgen gebreken, geen achterstallig onderhoud, geen sloopwerk. Het huis kunt u precies zo inrichten als u het in gedachten had. Bij een nieuwbouwwoning kunt u tijdens de bouw zelf kiezen voor bepaalde aspecten in het huis. U kiest zelf de badkamer, de keuken, het soort verwarming, of u de stopcontacten hoog of laag wilt, wel of geen uitbouw. U hebt zelf vaak behoorlijk veel invloed, niet alleen op de indeling van de woning, maar ook op die van de tuin. Daarnaast weet u zeker dat uw huis aan de strenge milieu- en isolatie-eisen voldoet. Nog een groot voordeel van nieuwbouw is dat uw woning zeker voor de eerstkomende jaren geen grote onderhoudsbeurten nodig heeft. De buitenkant hoeft pas over een jaar of vijf een nieuw likje verf en over uw cv-ketel hoeft u zich de eerstkomende tien jaar nog niet druk te maken.

Nadelen nieuwbouwhuis kopen

Een nieuw huis kopen klinkt goed, maar ook aan nieuwbouw zitten een aantal nadelen. In de eerste plaats kiest u uw huis vanaf een plaatje. Dat is best spannend, want u weet nooit helemaal zeker hoe het huis eruit komt te zien. Het is niet tastbaar en als u niet heel erg visueel bent ingesteld, dan is het soms moeilijk voor te stellen hoe de indeling in werkelijkheid uitvalt. En heeft u dan vanaf een plaatje voor een huis gekozen, dan moet u relatief lang wachten voordat u het huis kunt betrekken. Nog los van het feit dat de bouw vertraging kan oplopen door vorst, vertragende gemeentelijke besluiten of andere onvoorziene omstandigheden. Wat al veel kopers van een nieuwbouwhuis enorm heeft geholpen, is dat de makelaar van MNM een goed beeld kan schetsen van hoe het huis eruit gaat zien. De aanwezige ervaring en middelen om dit visueel te maken, komen hierbij goed van pas.

De makelaar van MNM helpt u

De keuze tussen het kopen van een bestaand huis of een nieuw huis is geen gemakkelijke keuze. Naast rationele overwegingen kan ook de emotionele overweging een rol spelen in het beslissingsproces. Wanneer u rekening houdt met bovenstaande overwegingen en durft te luisteren naar wat uw gevoel u vervolgens ingeeft, dan is iedere keuze de juiste. MNM in Barneveld, Voorthuizen, Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk helpen u graag met het vinden van het perfecte huis voor u.