Skip to content

Nutsaansluiting voor uw nieuwe huis: zo zit het!

Koopt u een bouwkavel om zelf een woning te (laten) bouwen? Houd er dan rekening mee dat u zelf de nutsaansluitingen nog moet regelen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om aansluitingen voor water en elektra voor uw nieuwe woning. Al tijdens de bouw heeft u zulke voorzieningen nodig. Dat regelt u met een bouwaansluiting. Zo’n bouwaansluiting kunt u later omzetten in een definitieve aansluiting.

Het kan even duren voordat nutspartijen tijd hebben om die aansluitingen te regelen. Daarom is het verstandig om deze op tijd aan te vragen. Zo loopt uw bouwproject geen vertraging op. Werkt u samen met een aannemer? Dan regelt die vaak de aansluitingen voor u, maar het kan geen kwaad om bijvoorbeeld te checken of ook het omzetten van de bouwaansluiting geregeld is.

Een gasaansluiting is sinds 2018 niet meer mogelijk bij nieuwe woningen. Als u zelf een woning laat bouwen of een nieuwbouwwoning koopt, is het huis dus altijd gasloos. De meeste nieuwe woningen worden verwarmd met een warmtepomp. Zo’n pomp gebruikt warmte uit de bodem of de lucht om je woning te verwarmen.

Het voordeel? U heeft geen last meer van de hoge gasprijs. Een warmtepomp gebruikt wel behoorlijk wat elektriciteit. Daarom is het slim om ook na te denken over (extra) zonnepanelen op het dak van uw nieuwe woning. Verder moet u bij het uitzoeken van uw keuken natuurlijk rekening houden met het feit dat u geen gasaansluiting meer hebt.