Skip to content

Tips voor woningzoeker bij stijgende rentes

De historisch lage hypotheekrente kruipt steeds sneller naar een iets minder historisch niveau. De rentes blijven laag, maar zijn de afgelopen tijd in snel tempo gestegen. Wat betekent dit voor u als woningzoeker?

Financiële mogelijkheden

U bent al een tijd op zoek naar een woning. U hebt uw financiën op orde en u weet in welke prijsklasse u kunt zoeken. Nu de rentes echter stijgen is de kans groot dat de berekening die u misschien wel maanden geleden hebt gemaakt, niet meer klopt met de huidige situatie. Een stijgende rente betekent namelijk ook hogere maandlasten voor dezelfde hypotheek. Dit is daarom sowieso een goed moment om uw financiële mogelijkheden opnieuw onder de loep te nemen.

De rente op de populaire annuïteitenhypotheek, waarvan de rente 20 jaar vaststaat, is sinds 1 januari van dit jaar gemiddeld namelijk met bijna een procentpunt gestegen van 1,4% naar bijna 2,4%. Hebt u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan stijgt de rente naar gemiddeld 2,8%. Dat zijn forse bedragen in een markt waarin krapte overheerst en het voor de woningzoeker al niet eenvoudig is om aan een woning te komen.

Maandlasten verlagen

Er is een manier om uw maandlasten toch wat naar beneden te krijgen. Bijvoorbeeld door een deel van de hypotheek aflossingsvrij te maken. Daarmee gaan uw maandlasten omlaag, maar lost u ook minder af en blijft u hypotheekschuld altijd hoger. Wilt u liever wel aflossen, dan kunt u er ook voor kiezen om uw rente minder lang vast te zetten. Als uw rente minder lang vaststaat, dan zijn de rentepercentages ook lager. Loopt uw rentevaste periode sowieso bijna af, dan loont het de moeite om u te oriënteren op andere hypotheekverstrekkers. Wie weet heeft een ander wel een veel beter aanbod.

Met het stijgen van de rente is er zeker geen man overboord. Het is vooral van belang dat u zich ervan bewust bent. Helemaal wanneer u al uit de oriënterende fase bent en midden in de fase van bieden zit. Houd in dat geval een extra marge aan bij het uitbrengen van uw bod. Het verkleint misschien de kans op de woning, maar vergroot de kans op het rondkrijgen van de financiën en voorkomt teleurstelling.