Skip to content

Vanaf 2026 hybride warmtepomp verplicht bij aanschaf nieuwe ketel

Nieuwbouwwijken worden al gasloos gebouwd en steeds meer bestaande woningen zijn of gaan van het gas af. Daarom wordt vanaf 2026 – bij vervanging van uw cv-ketel – de hybride warmtepomp de nieuwe standaard om uw woning te verwarmen.

Verplicht

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht en is een aanvulling op uw cv-ketel. Hij vervangt hem dus niet helemaal. De cv-ketel wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en alleen ingeschakeld op het moment dat het buiten erg koud is of de vraag naar warm water te veel is voor alleen de warmtepomp. Op het moment dat u toe bent aan een nieuwe cv-ketel is het een goed moment om te kiezen voor de hybride warmtepomp en vanaf 2026 worden huishoudens hiertoe verplicht.

Opleiden

Het doel van het kabinet om de hybride warmtepomp te verplichten is het versnellen van de overgang naar het opwekken van meer duurzame energie om het milieu minder te belasten. Om dit te kunnen realiseren is het de bedoeling meer installateurs te gaan opleiden voor het installeren van een hybride warmtepomp. Ook wordt aandacht besteed aan het verhogen van de productie van deze warmtepompen. Op dit moment willen veel consumenten vaak wel overstappen, maar is het aanbod nog niet toereikend aan de vraag.

Uitzonderingsmogelijkheid

Voor de installatie van een hybride warmtepomp moet de woning over minimaal spouw-, vloer- en dakisolatie beschikken en voorzien zijn van HR++-glas. De meeste woningen die vanaf 1995 zijn gebouwd voldoen aan deze eisen. Voor woningen die niet geschikt zijn voor een hybride warmtepomp geldt een uitzonderingsmogelijkheid. Is uw woning zeer goed geΓ―soleerd, dan kunt u ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee heeft u geen cv-ketel meer nodig en kunt u volledig van het gas af.

Het kopen van een nieuwe cv-ketel is een behoorlijke investering. Als daarbovenop ook nog de aanschaf van een hybride warmtepomp komt, is dit voor veel huishoudens financieel niet altijd haalbaar. De overheid biedt daarom een subsidie van 30 procent op de aanschaf van de warmtepomp aan.

Weten wat er voor u financieel mogelijk is? Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs.

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.