Skip to content

Verandering op stapel voor 3.000 woningen

Voor de ruim 3.000 huishoudens in de gemeente Barneveld die een woning huren in de vrije sector gaat er de komende tijd wellicht iets veranderen. Tenminste, als het aan Hugo de Jonge ligt.

De minister wil het puntenstelsel voor sociale huurwoningen uitbreiden naar de particuliere huursector. Met dit systeem wordt de kwaliteit van een woning omgerekend naar een aantal punten. Aan dit puntental is een maximale toegestane huurprijs gekoppeld. “Er worden bijvoorbeeld punten toegekend op basis van de grootte van de woonkamer, het aantal toiletten in de woning of de aanwezigheid van een mengkraan in de badkamer”, vertelt Evelyn Hansma, verhuuradviseur bij Midden Nederland Makelaars.

Maximale huurprijs

De minister wil dit puntenstelsel dus ook invoeren voor woningen in de vrije sector. “De sociale huurgrens ligt momenteel op 763 euro, voor een woning van 144 punten”, vertelt Evelyn. “De Jonge wil de nieuwe grens trekken tussen de 187 en 232 punten. Daarvoor mag maandelijks 1.000 à 1.250 euro worden gevraagd. Als uit het systeem dus blijkt dat jouw huurbaas 900 euro per maand voor jouw woning mag vragen, hoef je niet meer dan die 900 euro te betalen.” Het voorstel van de minister kan positief uitpakken voor huurders, maar maakt de woningmarkt minder aantrekkelijk voor beleggers, geeft Evelyn aan. “De verwachting is dat negentig procent van de particuliere huurwoningen uitkomt onder de 232 punten, de grens waarover nu door de minister wordt nagedacht. Dat zou neerkomen op maximaal 1.250 euro huur.” Op dit moment lijkt de invoer van het stelsel gepland te worden voor 2024.