Skip to content

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Bent u (toekomstig) bewoner van een appartement? Dan krijgt u te maken met meer, en andere regels dan de eigenaar van een eengezinswoning. Midden Nederland Makelaars legt u graag uit wat een Vereniging van Eigenaren (VvE) voor u betekent.

Eigenaar appartement is lid van VvE

Als u een appartement koopt, wordt u ook mede-eigenaar van het gebouw. Denk aan de gemeenschappelijke gedeelten zoals het trappenhuis, de lift, maar ook de gevels en het dak. Iedere appartementseigenaar moet zijn steentje bijdragen in het onderhoud hiervan. Daarom is er een wettelijk verplicht lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Wat doet de Vereniging van Eigenaren?

De VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. De VvE neemt beslissingen over het onderhoud en gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten. Als eigenaar van een appartement krijgt u te maken met het bestuur en de algemene ledenvergadering. Het bestuur wordt vaak uitbesteed aan een professionele instantie, of wordt door één van de appartementseigenaren op zich genomen. Het bestuur voert de beslissingen uit die zijn genomen in de algemene ledenvergadering.

Betaling VvE

Ieder lid van de VvE levert een vastgestelde periodieke bijdrage. Hieruit betaalt de VvE bijvoorbeeld verzekeringskosten, schoonmaakkosten voor de gemeenschappelijke ruimten en de kosten voor het bestuur van de vereniging. Daarnaast wordt er een spaarpotje opgebouwd voor groot onderhoud in de toekomst, het zogenaamde reservefonds. Vaak is hiervoor een meerjaren onderhoudsplan opgesteld.

Aankoopmakelaar bij kopen van een appartement

Bent u op zoek naar een appartement? Neem dan altijd een aankoopmakelaar in de hand! De waarde van een appartement wordt niet alleen bepaald door het appartement en de ligging. De staat van onderhoud van het gebouw, een gezonde Vereniging van Eigenaren en een positieve stand van het reservefonds zijn ook van zeer groot belang. Midden Nederland Makelaars kan u exact informeren over deze zaken. Wij staan u graag bij met onze adviezen en zorgen ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan! Neem dus gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen