Skip to content

Verhuizen met kinderen stressvol?

Verhuizen met kinderen stressvol?

Verhuizen. Het wordt gezien als een van de meest stressvolle periodes in uw leven. Vergeet ook niet wat een verhuizing voor impact op uw kinderen kan hebben. Hoe zorgt u ervoor dat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt? Adviezen van Midden Nederland Makelaars op een rij.

Open en realistisch

De stress die u voelt voor, tijdens en na de verhuizing is vaak ook goed voelbaar voor uw kinderen. Dat begint al tijdens de zoektocht voorafgaand aan het kopen van een nieuw huis. Wees open en realistisch naar uw kinderen. Speel geen mooi weer. Leg uw kinderen uit waar u mee bezig bent en neem ze mee in uw emoties.

Momenten van rust

Niet alleen voor u is verhuizen stressvol en druk. Kinderen kunnen dit ook zo ervaren. De momenten van rust zijn juist nu erg belangrijk. Leg heel bewust af en toe de verhuisplannen aan de kant en ga samen leuke dingen ondernemen die niets met de verhuizing te maken hebben. Wandelen in het bos, naar de dierentuin of naar de film. Even heel bewust de zinnen verzetten en ontspannen.

Overzicht bij een verhuizing

Het creëren van overzicht is in het dagelijks leven al prettig, laat staan op het moment dat u op het punt staat te verhuizen. Overzicht is niet alleen voor volwassenen belangrijk, maar ook voor kinderen. Chaos creëert onrust en onrust veroorzaakt stress bij ieder gezinslid. Maak lijstjes van dingen die nog moeten gebeuren. Zijn uw kinderen oud genoeg, laat hen dan ook een eigen lijstje maken van dingen die zij nog moeten of willen doen. Op die manier betrekt u uw kinderen bij de plannen en komen ze niet voor onaangename verrassingen te staan. Vraag om ideeën en input, zodat zij het idee krijgen ook iets te kunnen bijdragen.

Kennismaken

Verhuizen naar een andere wijk in dezelfde plaats heeft een andere impact op kinderen dan verhuizen naar een heel andere stad of ander dorp. Vergeet niet dat de kinderen hun vriendjes en vriendinnetjes moeten achterlaten en moeten wennen aan een andere omgeving. Dit kan voor kinderen een heel stressvolle periode zijn. Bereid ze daarop voor door vooraf al een aantal keer naar de nieuwe plaats te gaan. Laat ze alvast kennismaken met de omgeving en de nieuwe school.

Zo vertrouwd mogelijk

Ondanks dat de omgeving helemaal nieuw is, kunnen veel vertrouwde rituelen en spullen terugkomen in het nieuwe huis. Dit helpt kinderen sneller op hun gemak te zijn. Hun eigen bed, bureau of kast. Dezelfde kleur op de muur. Voorlezen uit hetzelfde boek. Verhuizen naar een nieuwe omgeving wil niet altijd zeggen dat alles ook direct nieuw moet zijn. Soms is oud en vertrouwd juist heel prettig.

Verhuizen met kinderen kan behoorlijk stressvol zijn, maar dat hoeft niet. Het is vooral belangrijk dat u zelf rustig blijft en begrijpt dat het niet alleen voor uzelf, maar ook voor de kinderen een behoorlijke impact heeft. Sta hierbij stil en wie weet zorgen bovenstaande handvatten voor meer grip op de situatie.

Contact opnemen met Midden Nederland Makelaars

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze makelaars
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.