Skip to content

Wat betekent kosten koper?

Wanneer u op huizenjacht gaat, moet u rekening houden met de kosten koper (k.k). Maar wat houdt dat nou precies in en hoe hoog zijn ze eigenlijk?Β 
 

Als makelaar merk ik dat daar nog wel eens verwarring over is. De kosten koper zijn aanvullende kosten die u maakt bij de aanschaf van een bestaande woning. Ze komen dus bij de koopsom op. Onder de kosten koper vallen de overdrachtsbelasting, notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de inschrijving bij het kadaster. De overdrachtsbelasting voor een woonhuis voor eigen bewoning bedraagt momenteel 2%. Bent u tussen de 18 en 35 jaar en koopt u een woning tot en met 400.000 euro? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dat is het geval als u die vrijstelling nog niet eerder gebruikt heeft. In die situatie heeft u dus alleen te maken met de notariskosten en de inschrijving bij het kadaster.

Eigen spaargeld

De kosten koper kunt u niet meefinancieren in uw hypotheek. U heeft hier dus eigen spaargeld voor nodig. Als koper maakt u ook kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Naast de advieskosten betaalt u ook de notaris voor het inschrijven van de hypotheekakte. Deze kosten vallen niet onder de kosten koper.

Koopt u een nieuwbouwhuis? Dan zijn er geen kosten koper. Een nieuwbouwwoning koopt u namelijk β€˜vrij op naam’. Dit betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt.

Heeft u vragen hierover? Wij staan voor u klaar!

Β