Skip to content

Wat is dat eigenlijk, een BENG-woning?

Er zijn tegenwoordig zóveel termen voor energiezuinige woningen dat u er bijna van in de war zou raken! Neem bijvoorbeeld een woning volgens de BENG-norm, wat is dat eigenlijk?

De letters BENG staan voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Zet er norm achter, en u heeft de eisen die in Nederland gesteld worden aan alle nieuwe gebouwen (dus ook woningen) sinds 1 januari 2021; namelijk dat ze zo weinig mogelijk energie verbruiken en zoveel mogelijk hernieuwbare energie opwekken.

Woningen die voldoen aan de BENG-norm zijn dus bijna energieneutraal en verbruiken zeer weinig energie. Hierdoor zijn ze duurzamer en stoten ze minder CO2 uit dan traditionele woningen. Bij de bouw of verbouwing van een woning moet rekening worden gehouden met de eisen van deze BENG-norm. Er moet worden gekeken naar de isolatie van de woning, het gebruik van duurzame energiebronnen en de manier waarop de woning wordt verwarmd en gekoeld. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnepanelen, een warmtepomp, goede isolatie en ventilatie of door het ontwerpen van een compacte en efficiënte woning.Voor de bewoners heeft een BENG-woning alleen maar voordelen. Want wie wil er nou geen lagere energierekening en optimaal wooncomfort?

Benieuwd welke nieuwbouwprojecten er op dit moment in de verkoop zijn? Bekijk de woningen op onze website en maak een afspraak met een makelaar van Midden Nederland Makelaars. Misschien zit jouw BENG-woning er wel tussen!