Skip to content

Wat is de invloed van de stijgende hypotheekrente op het kopen van een huis?

In meerdere opzichten heeft de stijgende hypotheekrente invloed op een nog af te sluiten hypotheek. Door een hogere hypotheekrente krijgt u hogere maandlasten en u kunt minder hypotheek krijgen op uw inkomen. In hoeverre de hogere rente uw kansen op de huizenmarkt beïnvloedt, leggen we graag aan u uit.

Een huis kopen doet u met hulp van specialisten. Voor het koopproces kunt u een aankoopmakelaar inschakelen, voor het bepalen van de waarde van uw huis schakelt u een taxateur in en voor hulp bij het afsluiten van een hypotheek gaat u naar een hypotheekadviseur. Laat u niet afschrikken door de gestegen hypotheekrente, maar laat u er wel goed over informeren.

Hoe hard zijn de hypotheekrentes gestegen?

Begin dit jaar kon u nog kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van ongeveer 2%. Door de stijgingen in het afgelopen half jaar, is de rente momenteel boven de 4%. In de afgelopen maanden zijn er rentedalingen doorgevoerd, maar sinds begin september stijgen de meeste hypotheekrentes weer.

U kunt minder lenen door een hogere hypotheekrente

Bij het berekenen wat u maximaal kunt lenen, wordt er rekening gehouden met de hoogte van de hypotheekrente. Door een hogere rente komen in de standaard berekening van de maximale hypotheek uw maandlasten hoger uit. Een logisch gevolg is dat u minder kunt lenen. Hoe groot het effect is, verschilt per geval. Het is voor de hand liggend dat rekening wordt gehouden met wat u aan maandlasten moet dragen nadat de hypotheek is afgesloten. Het is namelijk niet de bedoeling dat de maandlasten te hoog zijn de komende tientallen jaren.

De hogere hypotheeklasten moeten ook nog binnen uw budget passen

Stel, u kunt op uw inkomen een hypotheek krijgen van €350.000. U sluit een annuïteitenhypotheek af voor dit bedrag tegen een hypotheekrente van 3,75%. U krijgt een bruto maandlast van ongeveer €1.620. Het betalen van dit bedrag moet u wel maandelijks lukken. Volgens de berekening van uw bank kunt u dit bedrag betalen, maar gaat het in de praktijk ook echt lukken? Houd bij het kopen van een huis dus ook voor uzelf rekening met de maandlasten die u maandelijks moet overmaken.

De energiezuinigheid van een huis wordt steeds belangrijker

Door de hoge energieprijzen krijgt een goed energielabel van een huis steeds meer waarde voor huizenkopers. Als u een huis koopt met een energielabel A (of nog beter), houdt u de maandelijkse energierekening lager dan bij een energielabel C huis. Er zijn ook al banken die een lagere hypotheekrente offreren voor huizen met een goed energielabel. Koopt u een huis met een slecht energielabel? Houd dan rekening met investeringen in duurzaamheid. Een goed geïsoleerd huis wordt nog belangrijker bij het nog verder stijgen van de energielasten.