Skip to content

Woonplezier in gasloze woonwijk

De familie Noordzij woont in de eerste gasloze wijk van Barneveld en heeft daar maar héél even aan moeten wennen.

Nieuwbouwwijk De Enk

In het voorjaar van 2021 betrokken Wilco en Lesley samen met hun dochters Ashley en Femmy hun nieuwe, energiezuinige middenwoning in ‘het zwarte dorp’, zoals de 24 woningen in het wijkje De Enk in Barneveld in de volksmond wordt genoemd. De woning heeft geen gasaansluiting. Op het dak liggen tien zonnepanelen. Gekookt wordt er op inductie. Met een ventilatiesysteem wordt verse en ‘vieze’ lucht gecirculeerd. En met de warmtepomp wordt via vloerverwarming het huis verwarmd. De energierekening? Die is 23 euro per maand.

 

Duurzaam wonen

Geweldig natuurlijk, maar het is zeker niet alleen het financiële voordeel dat het wonen aan Staverden zo fijn maakt, vertelt Lesley Noordzij. Ze is het aangename, stabiele woonklimaat enorm gaan waarderen, en zelfs de vloerverwarming waar vooraf twijfels over waren bevalt prima. “Dat was het enige waar ik een beetje tegenop zag. Ik heb een hekel aan koude voeten, en mijn man Wilco wilde tegels op de vloer omdat je daarmee optimaal rendement haalt uit de vloerverwarming. Gelukkig bleek de vloer heel aangenaam en stabiel warm te zijn.”

Ze verdiepten zich voor het eerst in duurzaamheidsmaatregelen in hun voormalige woning in een jaren-zeventig-woonwijk. “Maar het prijskaartje viel te hoog uit, er moest te veel gebeuren. We zijn toen gaan shoppen op Funda en kwamen uiteindelijk met een beetje geluk in aanmerking voor dit huis.”

 

Binnen een constante tempratuur

Het eerste jaar in hun nieuwe woning hebben ze zich regelmatig verbaasd over bepaalde veranderingen ten opzichte van hun oude woning, vertelt Lesley. “Dat je vanwege optimale isolatie geen geluid van buiten hoort bijvoorbeeld. Tijdens Luilak in de vroege ochtend van Koningsdag hoorden we voor het eerst de herrie van de brommers niet! Vond ik wel jammer trouwens… En als de kinderen buitenspelen, vang je geen geluiden van ze op. Dat is echt even wennen. En soms wilde ik uit gewoonte even een raam opengooien voor frisse lucht, terwijl we een systeem in huis hebben dat dit reguleert. En nog zoiets aparts: je kunt het hele jaar door onder hetzelfde dekbed slapen, want binnen is de temperatuur altijd hetzelfde.”

 

Recreatiepark

Van vrienden en familie eigenlijk niets dan positieve reacties op hun huis, blikt Lesley terug. “We horen regelmatig dat deze buurt wordt ervaren als een recreatiepark door de centrale speel- en ontmoetingsplek en de parkachtige omgeving. Er is ook gezellig contact onderling in ons rijtje. Dat er geen schuttingen geplaatst mogen worden helpt wel mee: een gezellig praatje boven de heg is makkelijk gemaakt. De enige reden om te vertrekken zou een plek een beetje buitenaf zijn. Maar dan zou ik wél weer voor energiezuinig gaan.”