Skip to content

Zo groen, veelzijdig en leuk wordt de nieuwe nieuwbouwwijk Bloemendal!

Een grote, groene wijk in Barneveld
De nieuwbouwwijk Bloemendal in Barneveld wordt zo’n 80 hectare groot. Ter vergelijking: dat is ongeveer net zo groot als de wijken De Burgt en Veller samen. Er komen zo’n 1500 woningen. Die worden tussen nu en 2030 gebouwd. Het bestaande landschap is de basis voor de nieuwe wijk. De woningen komen bijvoorbeeld tussen de sloten en beekjes die nu al in het gebied liggen.

Verschillende deelgebieden in Bloemendal
Het toekomstige nieuwbouwproject Bloemendal is straks één wijk, maar wel met verschillende gezichten. Het deel aan de rotonde aan de Thorbeckelaan wordt bijvoorbeeld een groen schiereiland met een markant entreegebouw. Dit gebied heet de Voortuinen. In het stuk van de wijk dat tegen het Oosterbos aan ligt, komen veel bomen. En dan niet alleen in de openbare ruimte, maar ook verplicht in de tuinen van de woningen die hier komen. Het bos loopt zo als het ware over in dit deelgebied dat Boswonen heet.

Aan de Nijkerkerweg liggen vier bestaande erven met boerderijen. Er komt nog een vijfde erf bij, waar een appartementencomplex komt. Dit deelgebied heet Erven Nijkerkerweg.
Achter de erven vind je de Bloemenvelden. Een gebied met langgerekte watergangen in een groen jasje, met daaromheen smalle woonstraten. Dit is het eerste deel van de wijk dat gerealiseerd wordt.

Midden in de wijk, aan een groenzone komt deelgebied de Spiekers. Hier is ruimte voor appartementencomplexen met een hoogte van circa vier tot zes verdiepingen. Wil je weten hoe dat eruit ziet? Loop dan eens door Veller, langs bijvoorbeeld De Vlinder of de Wyandotte. Wat dieper in de wijk vind je de Erven. Dit wordt het grootste deelgebied van Bloemendal. Het huidige landschap is hier wat hoekiger en grilliger, dat zie je straks terug in de inrichting van dit deelgebied.

Voorzieningen in Bloemendal
De wijk Bloemendal grenst aan Barneveld-Noord. Op de grens van de twee wijken, bij sportpark Oosterbos is plek ingeruimd voor bijvoorbeeld een supermarkt, een basisschool en een gezondheidscentrum. Ook kunnen hier voorzieningen komen om op duurzame wijze energie voor de wijk op te wekken. De plannen voor dit gebied moeten nog verder uitgewerkt worden. Het is nu ook nog niet bekend wanneer dit deel van de wijk gerealiseerd wordt.

Interesse in een nieuwbouwwoning?

Neem contact op met één van onze makelaars!

Groenzone als hart van deze mooie wijk in Barneveld
Centraal in Bloemendal komt een heuvelachtige, natuurlijke zone met veel kruiden en bloemen. Dit is straks een lekkere plek om te wandelen, te spelen of even lekker te zitten. Door de groene zone stroomt een kleine beek en er wordt een plas uitgegraven. Regent het? Dan is deze groenzone een mooie waterbuffer. De kans is groot dat er dan eilandjes ontstaan! Gelukkig is er altijd een droog pad en zijn er bruggen, zodat je voeten droog blijven. In deze zone zie je straks ook houten ‘spiekers’ staan. Dit zijn kleine, houten hutten op palen. De boeren die ooit in dit gebied leefden, gebruikten deze ‘spiekers’ om graan en andere gewassen op te slaan. Zo lag hun voedselvoorraad droog en buiten het bereik van dieren.

Natuur die groeit en bloeit
Bloemendal wordt een groene wijk, maar wel anders dan je misschien gewend bent. Zo vind je er straks geen strakke gazons en perkjes met planten. Wat je straks wel ziet? Dat zijn ruigere, natuurlijke zones met veel bloemen en kruiden. Plekken waar bijen, vlinders en vogels zich thuis voelen, met lekker veel kleuren en geuren. Alleen speelplaatsen en hondenuitlaatplekken zullen kort gemaaid worden. De bomen die nu in het gebied staan, blijven er zoveel mogelijk staan. Ook komen er veel nieuwe bomen bij. Het gaat om wel 25 verschillende soorten bomen. Langs de centrale weg door de wijk komen bijvoorbeeld vijf typen lindebomen, die in verschillende periodes van het jaar bloeien. Er is gekozen voor bomen die niet druipen. Je kunt er dus je auto veilig langs de weg parkeren.

Auto te gast in de wijk Bloemendal
De entree voor Bloemendal komt aan de Nijkerkerweg. Vanaf hier zit je met de auto zo op de A30. Goed bereikbaar dus. Door de wijk komt een centrale ontsluitingsweg, met een brug over de groene laagte. Je kunt niet binnendoor met de auto naar Barneveld-Noord of het centrum van Barneveld. Dat kan natuurlijk wel lopend of met de fiets. Dat is kenmerkend voor Bloemendal: de auto is er in feite te gast.

Groene parkeerplaatsen
Nog een grappig weetje: je parkeert straks in een groot deel van de wijk op gras. De parkeerhoven in de wijk krijgen namelijk tegels met een open structuur, die worden ingezaaid met gras. Dat heeft meerdere voordelen. Regenwater kan bijvoorbeeld makkelijker de bodem in zakken. Insecten voelen zich er thuis. Ook blijven groene parkeerplaatsen koeler op tropische dagen. Op de plekken waar je uitstapt, ligt wel bestrating. Er is trouwens niet alleen aan de auto gedacht. Bij de parkeerhoven komen ook fietsbeugels. Krijg je visite? Dan kunnen je bezoekers daar hun fiets neerzetten en blijft de stoep voor je woning vrij.

Natuurlijke speelplekken
In Bloemendal komen natuurlijk ook plekken waar kinderen zich kunnen uitleven. Zo komt er een grote, centrale speelplek voor kinderen van verschillende leeftijden in de Bloemenvelden. Dit is het eerste deel van de wijk dat gebouwd wordt. De gemeente Barneveld gaat met de nieuwe bewoners in gesprek over de inrichting van deze speelplek. Uitgangspunt is dat er duurzame, natuurlijke speeltoestellen komen. Op verschillende plekken in de wijk komen ook kleinere speelplekken, voor wat jongere kinderen.

Slim omgaan met regenwater
In Bloemendal gaat regenwater niet naar het riool. In plaats daarvan komen er slimme infiltratieoplossingen die ervoor zorgen dat het water langer wordt vastgehouden. Dat is belangrijk omdat we steeds vaker droge periodes krijgen. Door water vast te houden blijft de wijk groener. Als het regent moet het water natuurlijk wel weg kunnen. Daarom lopen er straks door de hele wijk groene gootjes naar de sloten, wadi’s en de lagere groenzone. In elke voortuin komt bovendien een ondergrondse infiltratiekrat, waar 1 m³ water inpast. Het water zakt vanuit deze krat langzaam de bodem in. Natuurlijk is er gedacht aan een overloop, zodat ook bij langdurige regenval of extreme piekbuien geen overstromingen ontstaan. In de achtertuin van elk huis komt een regenton waar 250 liter hemelwater in past. Zo heb je geen schoon drinkwater nodig om de planten in je tuin groen te houden. Wist je dat je bij de aankoop van je woning aanvullend kan kiezen voor een systeem waarmee je regenwater gebruikt om je toilet door te spoelen? Lekker duurzaam!

Dieren in de wijk
Bloemendal is nu eigenlijk ook al bewoond. Er leven namelijk tal van insecten, vogels en andere dieren. Denk bijvoorbeeld aan de marters in het Oosterbos. Met deze bestaande bewoners wordt zoveel mogelijk rekening gehouden bij de bouw van de wijk. De marters kunnen via de centrale groenzone bijvoorbeeld naar de Esvelderbeek trekken. En grenst je  tuin aan de openbare ruimte? Dan krijg je een haag cadeau. Aan de voorkant is dat een lage haag, aan de achterzijde een wat hogere haag. Deze hagen zijn belangrijk voor vogels en insecten. De hagen moeten daarom blijven staan. De gemeente Barneveld onderhoudt vijf jaar lang de kant van de haag die aan de openbare ruimte grenst. Zelf houd je de binnenkant van de haag in goede conditie. In sommige woningen komen ook nestkasten. Die worden verwerkt in de gevel of in een stenen tuinafscheiding en zijn straks een thuis voor bijvoorbeeld de ‘oeverzwaluw’. Dat is pas een bijzonder ‘huisdier’!

Bent u net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk hier het aanbod met nieuwbouwprojecten.

Vul onderstaand contactformulier in en blijf op de hoogte!

Neem vrijblijvend contact op over onze nieuwbouwprojecten

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze makelaars
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.