Skip to content

Huis huren of huis kopen

Een huis kopen of een huis huren? Een belangrijke afweging die u maakt voordat u een huis gaat kopen of huren. Er zijn verschillende voor- en nadelen van het kopen van een huis. Midden Nederland Makelaars legt dit graag aan u uit. De makelaar heeft in haar ruime assortiment in Barneveld, Voorthuizen, Nijkerk, Putten, Ermelo of Harderwijk zowel huizen te koop als te huur.

Maandelijkse kosten koopwoning

Gaat u een huis kopen met een geldlening bij de bank (hypotheek)? Dan zijn er elke maand hypotheeklasten, die bestaan uit hypotheekrente en een aflossing of een spaarbedrag. Ook nemen de verzekeringslasten toe. Als u hebt besloten een woning te kopen veranderen, er een aantal zaken. U kunt uw koophuis volledig naar uw eigen smaak en wensen aanpassen en inrichten. Daarnaast zet u ook een belangrijke financiële stap bij het kopen van een huis. Doordat u aflost op uw hypotheek, bouwt u vermogen op. Een huis kopen is daarom een investering in de toekomst. De makelaar van MNM in Barneveld, Voorthuizen, Nijkerk, Putten, Ermelo of Harderwijk vertelt u hier graag meer over.

Huis kopen en belasting

Ook op het gebied van belastingen veranderen er een aantal zaken als u een huis gaat kopen. Uw huis wordt namelijk gezien als deel van uw inkomen en daar betaalt u belasting over. Dit wordt ook wel eigenwoningforfait genoemd. Daarnaast krijgt u te maken met de onroerendezaakbelasting (OZB) en de kosten voor een opstalverzekering. Houd er daarnaast rekening mee dat u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het huis dat u gaat kopen en de daaruit voortvloeiende kosten.

Voordelen van een huis kopen

Een groot voordeel is dat u het huis dat u wilt kopen naar uw eigen wensen kunt aanpassen. Een nieuwe keuken of badkamer of een andere tuin bijvoorbeeld. Verder blijven de maandlasten stabiel als de hypotheekrente niet verandert.

Nadelen huis kopen

Er zijn een aantal nadelen verbonden aan het kopen van een huis. Er komen best wat kosten kijken bij een verhuizing naar een ander koophuis (onder andere overdrachtsbelasting en notariskosten). Bij een eigen huis zijn de onderhoudskosten voor de eigenaar. En een nadeel is dat het huis in waarde kan dalen, waardoor u een schuld overhoudt als u uw huis gaat verkopen.

Voordelen en nadelen huis huren

Gaat u een huis huren? Dan is verhuizen eenvoudiger. Doorgaans is er één maand opzegtermijn. U bent dus flexibel. Wel bouwt u met het huren van een huis geen vermogen op en hebt u elk jaar te maken met stijgende woonlasten door de huurverhoging. De huurprijs kan hoger zijn dan de hypotheeklasten bij een koophuis. Vooral nu de hypotheekrente zo laag is. Tot slot moet een huurhuis vaak in originele staat worden achtergelaten op het moment van verhuizen. Een huurhuis groots verbouwen is dan ook niet aan te raden.